Antigeen sneltesten geschikt voor mensen zonder klachten

Nieuws

Het UMC in Utrecht heeft een onderzoek gedaan naar de betrouwbaarheid van de sneltest bij mensen zonder klachten. De COVID-19 sneltesten werken om een besmetting bij iemand zonder klachten te detecteren.

Het UMC heeft een maand lang een onderzoek gedaan in samenwerking met de KNVB. Hierbij werden er verschillende leden van professionele voetbalclubs getest. Er werd gebruik gemaakt van de antigeen sneltest van Abbott, zodat er binnen een kwartier een uitslag bekend is. Uit dit onderzoek blijkt dat deze test net zo nauwkeurig is bij mensen zonder klachten als de reguliere PCR-test.

De sneltesten kunnen ervoor zorgen dat de pandemie beheerst kan worden. Het testbeleid is er momenteel op gericht om mensen te testen mét klachten. Maar iemand kan ook al besmettelijk zijn voordat hij symptomen heeft, en bij sommige personen verloopt de infectie zelfs asymptomatisch. Het testen van mensen zonder symptomen kan daarom bijdragen aan het identificeren van besmette personen en deze te isoleren. Op deze manier kan het sneltesten bijdragen aan het beheersen van de pandemie.

In het onderzoek van het UMC in samenwerking met de KNCB werdt gedurende een maand 824 personen meerdere keren getest met de reguliere PCR test en met de antigeen test. De resultaten van beide testen zijn met elkaar vergeleken en komen overeen qua nauwkeurigheid. De gevoeligheid van de antigeentest blijkt hoog, ook voordat er klachten waren. Maar de gevoeligheid neemt af zodra de infectie langer aanwezig is, dit komt doordat de hoeveelheid van het virus dan afneemt.

Waar je deze sneltesten inkoopt? Dat lees je hier.