Corona-proof evenementen

Nieuws

Het klinkt bijna onwerkelijk, een evenement tijdens een lockdown. In het Beatrix theater in Utrecht heeft maandag 15 februari het Back-to-Live congres plaats gevonden. Hier waren zo’n 500 bezoekers aanwezig. Om de veiligheid te waarborgen waren er een aantal voorzorgsmaatregelen genomen. De congresbezoekers hebben allemaal een PCR-test moeten doen, een gezondheidsverklaring aan moeten tonen en bij binnenkomst hun temperatuur laten meten.

Het congres was de eerste van een reeks experimenten die gaan plaatsvinden. Het doel van dit onderzoek is om te laten zien dat evenementen in de congres-, cultuur- en sportsector ook Corona-proof kunnen. Met de maatregel van 1,5 meter afstand en de beperkte groepsgrootte is het niet mogelijk. Daarom heeft de ‘fieldlabs’ gerichte maatregelen die het besmettingsrisico zo laag mogelijk houden.

De hoofdonderzoeker van Fieldlabs is hoogleraar Infectiepreventie en OMT-lid, Andreas Voss. Het gedrag van de bezoekers van de evenementen wordt onderzocht en daarbij de besmettingsrisico’s. Er worden vier type evenementen georganiseerd en onderzocht: ‘indoor passief’, ‘indoor actief’en twee typen ‘outdoor actief’. Hierbij was het eerste ‘indoor passief’ evenement het Back-to-live congres.

De data van elk evenement wordt ongeveer na twee maanden geanalyseerd. Hierna stelt Fieldlab een eigen concept-routekaart op die beoordeeld wordt door het kabinet. De hele evenementensector hoopt dat grootschalige evenementen veilig kunnen plaatsvinden in de zomer.