Richtlijnen van het LCI

Nieuws

Het Landelijk Coördinatiecentrum voor Infectieziekten (LCI) heeft richtlijnen opgesteld voor teststraten. Je moet aan deze regels voldoen om een teststraat op te zetten. Als de regels niet gehandhaafd worden, zal de overheid deze beboeten. Daarom hebben we een lijstje gemaakt van de belangrijkste regels.

1. Het is belangrijk om van zowel de neus en keel een uitstrijkje te nemen. Er zijn namelijk patiënten die maar op één van de twee locaties positief kunnen zijn. Bij kleine kinderen is het niet altijd mogelijk om dit af te nemen, in dat geval kan speeksel of feces voldoende zijn.

2. Voor het afnemen van een test is er een bepaalde techniek. Ook zijn er beschermingsmaatregelen waar men zich aan moet houden. Het advies is om bij afname minimaal een chirurgisch mondneusmasker type IIR of FFp1 te gebruiken. De veiligheid moet gewaarborgd worden.

3. Er moet altijd een medisch verantwoordelijke betrokken zijn bij een testlocatie, dit is iemand met een BIG-registratie. De medisch verantwoordelijke speelt een essentiële rol in het beleid rond veilig en gezond werken. Het is dus een must dat er een medisch verantwoordelijke bij de testlocatie aanwezig is.

4. Het testbeleid binnen de private teststraten is om het COVID-19 virus op de werkvloer te voorkomen. Hiermee wordt de werkplek veilig gehouden en kunnen de werkzaamheden doorgaan.

5. De antigeentesten zijn gemaakt voor mensen met klachten. Als een persoon nog geen klachten heeft, kan hij wel het virus met zich dragen, maar kan de antigeentest geen COVID-19 detecteren. Daarom zijn de antigeentesten alleen geschikt voor mensen met klachten.

6. De antigeentesten moeten betrouwbaar zijn voor de uitslag van de test. Daarom zijn er vijf antigeentesten goedgekeurd door de GGD om gebruikt te worden in sneltest straten. Deze vijf testen staan hier.

7. De swabs (wattenstaafjes met speeksel en neusslijm), de testen en de PBM worden beschouwd als biologisch gecontamineerd en moeten daarom veilig bewaard, vervoerd en afgevoerd worden.

8. De geteste persoon moet duidelijk door mondelinge- en/of schriftelijke communicatie geïnformeerd worden over de uitslag. Daarnaast moeten er heldere gedragsinstructies meegegeven worden, bijvoorbeeld isolatie bij een positieve uitslag. Als de geteste persoon positief getest is, moet de medische verantwoordelijke dit melden bij de GGD.

Verder is het heel erg belangrijk dat je de regels van het RIVM begrijpt en je aan de voorwaarden voldoet. De voorwaarden lees je hier. Alle regels van het LCI lees je hier.