Waar koop je COVID-19 sneltesten in?

Algemene uitleg

Om een sneltest straat te beginnen heb je de juiste COVID-19 testen nodig. Het Outbreak Management Team heeft op een rijtje gezet welke antigeentesten (sneltesten) door het RIVM geselecteerd zijn voor het gebruik in sneltest straten. Wij adviseren je ook,bij het starten of het bezoeken van een sneltest straat, goed te kijken of een vandeze testen gebruikt wordt. Deze testen worden geadviseerd door het RIVM, en zijn betrouwbaar voor een betrouwbare testuitslag. Er zijn verschillende producenten voor de COVID-19 testen. Deze zetten we op een rijtje voor je.

Abbott

Abbott levert de PANBIO COVID-19 Ag rapid test device. Deze test vereist geen andere instrumenten los van de test zelf. De resultaten zijn duidelijk binnen 15-20 minuten en de betrouwbaarheid is hoog. De sensitiviteit is 93,3% en de specificiteitis 99,4%, dat houdt in dat dit een hele betrouwbare test is met uitstekende resultaten. Testen op grote schaal is mogelijk omdat de test toegankelijk is en de medewerkers minimaal blootstelt door het aparte buisje met een afbreek wattenstaafje. De test wordt gedaan aan de hand van een neusslijm uitstrijkje. Erzijn 25 testen beschikbaar per doos. Deze sneltest is ook betrouwbaar voor mensen zonder tot weinig klachten.

Becton Dickinson (BD)

Becton Dickinson lanceerde de BD Veritor COVID Test. De test heeft een analyzer die de resultaten weergeeft en opslaat. De resultaten zijn bekend na 15 minuten. De sensitiviteit van dezetest is 84% en de specificiteit van de test is 100%. Met deze test wordt er eenuitstrijkje genomen met een wattenstaafje, en dit wordt op in een buisjegestopt met een reagens (chemische stoffen). De reagens en het neusslijm wordengemengd in het buisje, en dit wordt op een plaatje gegoten, wat vervolgens deanalyzer in gaat. De analyzer wordt los geleverd van de testen. Er zitten 30testen in een doos.

Mediphos

Mediphos introduceertde Standard F Covid-19 Ag FIA test. Deze test kan het virus detecteren aan dehand van een reader. De testresultaten zijn bekend na 30 minuten. De sensitiviteit van deze test is 100% en de specificiteit is ook 100%, dit is dus de betrouwbaarste test. Er zitten 25 testen in een doos en er is keuze uit drie readers. Het verschil per reader zit in de opslag capaciteit en of er een built-in printer in zit.

Quidel

Quidel levert de Sofia SARS Antigen FIA test. Deze sneltest vereist naast de testen ook de Sofia analyzer, dit is een apparaat die de testen analyseert voor de uitslag. De resultaten zijn na 15 minuten duidelijk. De analyzer houdt de registratie automatisch voor de rapportage van de overheid. De sensitiviteit en de specificiteit van deze test is in Nederland nog niet bekend, in de Verenigde Staten is de sensitiviteit 80% en de specificiteit 99%. De test moet gehanteerd worden door een zorgprofessional. Er zitten 25 testen in een doos, en de Sofia Analyzermoet los aangeschaft worden.

Roche

Roche heeft de SARS-CoV-2 Rapid Antigen Test gelanceerd. Deze test screent nauwkeurig ofiemand het COVID-19 virus draagt. De resultaten zijn bekend binnen 15-30 minuten en de betrouwbaarheid van deze test is ook erg hoog. De sensitiviteit is 96,5% en de specificiteit is 99,7%. Het gebruik van laboratoriumsystemen is niet nodig voor deze test. De test moet wel gehanteerd worden door zorgprofessionals. De test wordt gedaan met een wattenstaafje die een uitstrijkje neemt uit de neusholte. Er zitten 25 testen in een doos.

Aan de slag gaan met jouw sneltest straat? Zet je ticketshop in 5 eenvoudige stappen op, maak een account aan.